★★★★★

Jak innowacje w branży spożywczej generują duże zyski

Adrian Chrzanowski - 09 / February / 23 232 Innowacje w przemyśle spożywczym przynoszą realne rezultaty

Globalizacja zmusza firmy do wprowadzania innowacji i osiągania lepszych wyników, aby zająć należne im miejsce na półkach sklepów spożywczych. Półki sklepów spożywczych nie powiększają się, a konkurencja jest ostra - co roku pojawiają się tysiące nowych produktów spożywczych.

Innowacyjność jest więc niezbędna, by dobrze się rozwijać.

Nowe produkty są ważne zarówno dla konsumenta, jak i dla sprzedawcy i producenta.

Nowy produkt może pobudzić lojalnych klientów, wygenerować ruch w sklepie, poprawić wizualny wystrój sklepu dzięki nowym kolorom, nowym kształtom i wypromować marki z najwyższej półki.

Dla producenta żywności innowacja to szeroka i otwarta możliwość.

Począwszy od nowych, bardziej nadających się do recyklingu lub wielokrotnego użytku opakowań, po zmianę składu sztandarowego produktu, nie mówiąc już o stworzeniu zupełnie nowego produktu.

Korzyści dla producenta jest wiele: aktualizacja oferty, otwarcie nowych rynków i dostęp do nowych klientów, a przede wszystkim możliwość pozycjonowania swojej marki w bardziej niszowych rynkach.

Dla konsumentów innowacja oznacza odkrycia, nowe składniki, nowe przepisy, eksperymentowanie z nowymi metodami gotowania lub zamrażania, a wszystko to dlatego, że jedzenie jest synonimem przyjemności i dzielenia się.

Innowacja występuje w wielu formach

Kiedy mowa o innowacjach w dziedzinie żywności, najczęściej przychodzi nam na myśl to, co ludzie jedzą i co piją. Jednak bardzo często innowacje pozostają niewidoczne dla konsumenta.

Na przykład innowacje w przemyśle spożywczym dotyczą nowych metod produkcji.

Oto kilka przykładów.

Truskawki w zimie? W Quebecu jest takie powiedzenie: "Nie można jeść truskawek przez cały rok". Po całorocznej uprawie pomidorów przyszła kolej na lokalne truskawki, którymi można się cieszyć już w połowie stycznia!

Rząd Quebecu, chcąc być samowystarczalny żywnościowo, przedstawił programy pozwalające plantatorom szklarni korzystać ze specjalnych stawek za energię elektryczną, umożliwiając im uprawę produkowanej tu żywności przez cały rok.

Podkreślenie kluczowych składników, które uważano za proste, niezmienne i prawie nie zaskakujące, radykalnie zmieniło doświadczenia żywieniowe.

Na przykład wanilia jest złożoną przyprawą z ponad 500 cząsteczkami smakowymi, z których wszystkie mogą być wzmocnione w koncentratach. Nasiona rosnącej w tym kraju rośliny camelina są prażone i tłoczone na zimno, dzięki czemu powstaje olej roślinny o niezwykłych właściwościach odżywczych. Oliwa z oliwek ma pewną konkurencję!

A co z bubble tea, która od momentu powstania przeżyła meteoryczny wzrost?

Ale można było się nim cieszyć tylko w restauracjach lub sklepach specjalistycznych. Teraz do świata bubble tea wkroczyła firma z Quebecu, która wykorzystuje najlepsze składniki, takie jak czyste soki owocowe i najwyższej jakości naturalne napary herbaciane w wersjach gotowych do picia.

Ostatnio pojawiły się zupełnie nowe produkty: placek na bazie ciecierzycy, który można zrobić na patelni lub w piekarniku oraz lody warzywne, które można kupić w barze mlecznym!

Oczywiście zrównoważony rozwój jest tematem ożywionym przez bieżące wydarzenia, a przemysł spożywczy wspiera innowacje w zakresie gospodarki cyrkulacyjnej.

Kilka firm opracowało metody ponownego wykorzystania ziarna odpadowego, czyli resztek po produkcji piwa.

Z tego, co kiedyś było wyrzucane, powstają batony energetyczne, zdrowe napoje pełnowartościowe oraz mąka, którą można dodać do przepisów na ciasta, ciasteczka itp.

Innowacja = gospodarka

To, co jest fascynujące w przemyśle spożywczym, to jego nieskończona kreatywność w zaspokajaniu podstawowej potrzeby życiowej. Innowacyjność, charakterystyczna dla zdrowego przemysłu, zapewnia dostęp do produktów, które bywają tańsze i bardziej odżywcze.

Echa ostatnich kilku lat pokazały większą podatność niektórych segmentów społeczeństwa na dostęp do pożywnej, wysokiej jakości żywności.

Innowacyjność to także myślenie w kategoriach obecnych i przyszłych potrzeb.

Spróbuj dowiedzieć się o innowacjach następnym razem, gdy będziesz robić zakupy spożywcze!


Dla Twojego bezpieczeństwa stworzyliśmy czarną listę brokerów..


Komentarze (0)
Innowacje w przemyśle spożywczym przynoszą realne rezultaty

Pięć kroków do udanych inwestycji w nieruchomości, nawet w czasie kryzysu

Jeśli wybrałeś już ścieżkę pasywnego dochodu i zachowania kapitału, to prędzej czy później Twoje kroki poprowadzą Cię na ścieżkę zwaną „inwestowaniem w nieruchomości”.

07 / 09 / 23
Innowacje w przemyśle spożywczym przynoszą realne rezultaty

Czy Bank Japonii zaostrzy politykę?Prognozy dziewięciu głównych banków Japonii

Komitet Polityki Pieniężnej (MPC) Banku Japonii zbierze się w piątek, 1 września. Czy Bank Japonii zaostrzy politykę w piątek?

29 / 08 / 23
Innowacje w przemyśle spożywczym przynoszą realne rezultaty

Globalna gospodarka będzie nadal zwalniać pomimo oznak odporności i wznowienia aktywności w Chinach

Gdzie indziej, nagłe ponowne zaangażowanie Chin w świat przygotowuje grunt pod szybkie ożywienie aktywności gospodarczej. Globalne warunki finansowe uległy poprawie, ponieważ presja inflacyjna zaczęła słabnąć

08 / 08 / 23
Innowacje w przemyśle spożywczym przynoszą realne rezultaty

Badanie zalet i wad finansowania pari-passu на dzisiejszym rynku

Finansowanie pari-passu jest popularną elastyczną metodą finansowania w dzisiejszym świecie biznesu. Jego największą zaletą jest równe traktowanie inwestorów, co daje każdemu równe szanse na spłatę kapitału. Finansowanie pari-passu może być jednak bardziej złożone niż finansowanie koncesyjne i wiąże się z pewnym ryzykiem.

02 / 06 / 23
Innowacje w przemyśle spożywczym przynoszą realne rezultaty

Straty platformy wirtualnej. Cyberprzestępczość.

Zbrodnia w świecie kryptowalut! Platforma Beanstock padła ofiarą cyberprzestępców, którzy ukradli prawie 200 milionów dolarów. Atakujący zaatakowali mechanizm zarządzania i przenieśli aktywa o wartości 182 milionów dolarów w różnych kryptowalutach. Incydent spowodował gwałtowny spadek wartości monety BEAN, ale cały rynek kryptowalut odnotował spadek.

30 / 05 / 23
Innowacje w przemyśle spożywczym przynoszą realne rezultaty

RYZYKO KONCENTRACJI: SYTUACJA TYPOWA DLA 1999 R

Rosnący wpływ gigantów technologicznych na indeks S&P 500 budzi obawy o koncentrację. Pięć dużych spółek odpowiada za większość wzrostu indeksu, podczas gdy inne spółki osiągają gorsze wyniki. Inwestorzy są ostrożni ze względu na ryzyko recesji i wysokie mnożniki wyceny. Pomimo niepewności gospodarczej, giganci technologiczni nabierają rozpędu.

28 / 05 / 23